به گزارش ستاد خبری دوازدهمین دوره نمایشگاه ایرانساخت، پیمان صالحی؛ معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مراسم افتتاحیه بیست و پنجمین دوره نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فنبازار و دوازدهمین دوره نمایشگاه تجهیزات، مواد آزمایشگاهی، تست و آزمون پیشرفته ایرانساخت که با حضور دکتر حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، و دکتر حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد، اظهار کرد: هفته پژوهش در سال جاری عملاً به ماه پژوهش و فناوری تبدیل شده است.
وی افزود: امسال از دهم تا ۲۹ آذرماه با همکاری استانداران و دانشگاهیان، گرامیداشت پژوهش در استانها برگزار میشود. همچنین از تاریخ ۲۳ تا ۲۹ آذرماه، این گرامیداشت به عنوان هفته ملی پژوهش و فناوری در سراسر کشور برگزار خواهد شد.
صالحی با اشاره به برنامههای این هفته گفت: در هفته ملی پژوهش، علاوه بر افتتاح نمایشگاه پژوهش، فناوری و فنبازار و همچنین نمایشگاه تجهیزات، مواد آزمایشگاهی، تست و آزمون پیشرفته ایرانساخت، برنامههایی همچون تجلیل از پژوهشگران و فناوران آموزش و پرورش، تجلیل از اساتید دانشگاه، برگزاری جلسه ارتباط با صنعت و در روز پایانی، جشنواره اندیشمندان و دانشمندان برگزار خواهد شد.
وی همچنین بیان کرد: روز ۲۷ آذرماه، که با روز وحدت حوزه و دانشگاه مصادف است، در هفته ملی پژوهش و فناوری به نام «همافزایی برای وفاق ملی» نامگذاری شده است.
صالحی با اشاره به اهمیت این رویداد اظهار داشت: این نمایشگاه به صورت مشترک بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری برگزار میشود و میتوان گفت که یکی از بزرگترین نمایشگاههای علم و فناوری در تاریخ کشور است.
وی افزود: نمایشگاه پژوهش، فناوری و فنبازار امسال در فضایی به مساحت ۸ هزار متر مربع برگزار میشود. همچنین، ششمین دوره نمایشگاه تستا (تقاضای ساخت و تولید ایرانی) نیز در این رویداد برپا خواهد شد. در این نمایشگاه، بخش دولتی، خصوصی و دستگاههای اجرایی نیازهای خود در حوزه پژوهش و فناوری را ارائه کردهاند. این نیازها و دستاوردها در غرفه ۴۱ نمایشگاه ارائه میشود.
صالحی تاکید کرد: برگزاری این دو نمایشگاه نماد کاملی از وفاق ملی در حوزه علم و فناوری است. هدف از این رویداد، ایجاد همکاری بلندمدت و پایدار برای حل مشکلات کشور است.
وی ادامه داد: دستاوردهای این نمایشگاه پاسخی به مطالبات مقام معظم رهبری است. بسیاری از مواردی که رهبری در حوزه علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان مورد تاکید قرار دادهاند، در دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانشبنیان کشور پاسخ داده شده است. با این حال، نیاز است تلاش بیشتری در این زمینه انجام شود.
صالحی درباره تأثیر پژوهش و فناوری بر اقتصاد گفت: یکی از شاخصهای مهم در این حوزه، پیچیدگی فناوری است که نشان میدهد تولیدات و صادرات کشورها تا چه اندازه بر اساس فناوریهای پیشرفته انجام میشود.
وی با مقایسه کشورها در شاخص پیچیدگی اقتصادی افزود: کشورهایی با تولید ناخالص داخلی یکسان ممکن است از روشهای متفاوتی به این سطح دست یافته باشند. برخی از طریق صادرات مواد خام و برخی دیگر از طریق تحقیق و فناوری به این موفقیت رسیدهاند. چین، به عنوان نمونهای موفق، از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۰ فعالیتهایی را در حوزه فناوری آغاز کرد که به بهبود جایگاهش در شاخص پیچیدگی اقتصادی منجر شد.
صالحی یادآور شد: ایران نیز در سالهای اخیر به سمت صادرات محصولاتی با پیچیدگی اقتصادی بالاتر حرکت کرده است. از سال ۲۰۲۰ به بعد، این شاخص بهویژه در حوزه صادرات ترکیبات پتروشیمی رشد داشته است، اما نیازمند برنامهریزی بلندمدت برای افزایش این شاخص هستیم.
وی تصریح کرد: در حال حاضر دانشگاهها، پژوهشگاهها و شرکتهای دانشبنیان کشور در حوزه تولید فناوری و تحقیقات جایگاه مناسبی دارند، اما باید به سمت بازار و ایجاد کشش اقتصادی حرکت کنیم. وضعیت تحقیق و توسعه در کشور مناسب است، اما نیازمند تقویت برنامهریزی بلندمدت برای تولید محصولات با پیچیدگی اقتصادی بالا هستیم.
بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فنبازار و دوازدهمین نمایشگاه ایرانساخت از ۲۳ تا ۲۶ آذرماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود.