برای نخستین بار در کشور، با تلاش محققان داخلی 2 دستگاه میکرو سیتیاسکن باقابلیت بهرهبرداری در بخش صنایع و تصویربرداری از حیوانات کوچک طراحی و ساخته شد، که با کمک این دستگاهها میتوان تصاویر دوبعدی و سهبعدی باکیفیت بالا تهیه کرد.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ در دومین روز از برگزاری ششمین دوره نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران یکی از شرکتهای حاضر در این نمایشگاه به ارائه دستاوردهای خود درزمینه تولیدات محصولات میکروسیتی میپردازد، که در این میان دو محصول فناورانه با کاربرد تصویربرداری در دو بخش حیوانات کوچک و همچنین صنعتی بیش از همه به چشم میخورد.
حسین قدیری عضو هیئتعلمی دانشگاه پزشکی تهران با اشاره به دو محصول عملیاتی شده در زمینه تصویربرداری گفت: ازآنجاکه روشهای معمول تصویربرداری یا آزمونهای فیزیکی نمیتوانند بخش داخلی قطعات فلزی، پلیمری یا بتونی را نشان دهند و وجود حفره یا نقص داخلی میتواند موجب کاهش کیفیت و نقص در محصول نهایی شود، این دستگاه با نشان دادن بخش داخلی و کشف این نقایص میتواند نقش مهمی در اطمینان از کیفیت محصول و کارکرد خط تولید ازجمله در صنایع نفتیT ، پیش بالینی و نفت و گاز باشد.
قدیری گفت: 2 محصول "lotos_invivo" و "lotos_ndt" اکنون در زمینه صنعتی و تصویربرداری از حیوانات کوچک در مرحله عملیاتی قرار دارند.
تصویربرداری از حیوانات کوچک
این فعال حوزه فناوری در توضیح محصول " lotos_invivo “بیان کرد: این دستگاه تولیدشده یک دستگاه میکرو سیتیاسکن بهمنظور تصویربرداری از حیوانات کوچک است ، که عمدتاً کار آن تصویربرداری از موش و رت است، این دستگاه همچنین برای تحقیقات داروسازی و علوم پایه نیز کاربرد دارد، که درواقع با رزولوشن 15 میکرومتر میتواند از تماماندامهای موش با جزئیات کامل و رزولوشن بالا تصویربرداری کند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه پزشکی تهران با اشاره به دومین محصول رونمایی شده در ششمین دوره نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران گفت: دستگاه” lotos_ndt" یکی دیگر از محصولات تولیدشده است، این دستگاه یک سیاتی اسکن صنعتی است، که به دلیل رزولوشن زیر 10 میکرومتر آن را میکرو سیاتی نیز مینامند.
وی با اشاره به کاربرد دستگاه " lotos_ndt "بیان کرد: این دستگاه تولیدشده با کاربرد بهرهبرداری از مخازن نفتی، باهدف ازدیاد برداشت نفت و همچنین افزایش بازدهی مخازن نفتی و غیره به کار گرفته میشود.
این فعال حوزه فناوری در ادامه تصویربرداری از قطعات حساس نفتی را از دیگر کاربردهای این دستگاه تولیدشده خواند و افزود: بهطور مثال ممکن است در توربینها قطعاتی آسیبدیده وجود داشته باشد، که نیاز به بازبینی و بازرسی دارد، ازاینرو دستگاه نامبرده میتواند با تهیه تصاویر دوبعدی و سهبعدی تصاویری باکیفیتی تهیه کند که مشکلات فرسایشی و خوردگی توربینها را مرتفع کند.
وی ادامه داد: این دستگاه با رزولوشن 5 ماکرون قادر به تهیه تصاویری باکیفیت بالا است.
قدیری بابیان اینکه این دستگاه برای نخستین بار است که در کشور تولیدشده است گفت: به دلیل جنبه نظامی این دستگاه تاکنون هیچ نمونه خارجی از این دستگاه به کشور وارد نشده است و برای نخستین بار است که این دستگاه در کشور تولیدشده است.
لازم به ذکر است از این دو نمونه دستگاه تولیدشده در ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران، با حضور سورنا ستاری رونمایی شد.